Goud voor Swings op Wereldspelen

Op de Wereldspelen in het Colombiaanse Cali heeft inline skater Bart Swings goud behaald op de punten-afvallingskoers over 10km. De student uit Herent reed alleen over de eindstreep.

Die laatste sprint leverde drie punten op, waarmee Swings Yan-Cheng Chen uit Taiwan passeerde. De Duitser Felix Rijhnen, die twee kilometer voor het einde demarreerde en Swings meekreeg, werd derde. Swings pakte zo de zevende Belgische medaille tijdens de Spelen voor niet-olympische sporten. Hij had er alles op gezet om juist op dit onderdeel de titel te veroveren. "Er kan natuurlijk veel gebeuren", had hij vooraf gezegd. "Maar ik weet dat ik sterk ben."

Voor 7.000 toeschouwers rond de piste reed Swings voortdurend voorin. Swings pakte de eerste punten, zag aanvankelijk de Colombiaan Jorge Luis Cifuentes als zijn voornaamste concurrent, maar zag halverwege dat Chen steeds meer punten sprokkelde. De Taiwanees had vijftien ronden voor het einde zelfs een voorsprong van zes punten. Maar Swings kreeg hulp van Rijhnen, zijn ploeggenoot bij het toonaangevende merkenteam van Powerslide. In de laatste ronde maakte Swings het af.