Riblon wint op Alpe d'Huez

De Fransman Christophe Riblon heeft de achttiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Na twee passages over Alpe d'Huez was hij de beste uit een vroege vlucht. De Brit Chris Froome had het lastig op de slotklim, maar behoudt comfortabel het geel.

Bij de start van etappe zat het er meteen bovenarms op. Op de eerste klim van de dag counterde leider Froome verschillende aanvallen uit de ploeg van zijn voornaamste rivaal Alberto Contador. Na de top kwam alles weer samen. Een groepje van acht renners koos het hazepad. Onder hen Lars Boom, Sylvain Chavanel , Tejay Van Garderen en Christophe Riblon.

Een massa mensen stond de renners op te wachten voor de eerste beklimming van Alpe d'Huez. Hier en daar waren er enkele kleine incidentjes, waarbij renners te enthousiaste fans van zich moesten afduwen. De voorspelde chaos bleef echter uit.

In de afdaling probeerde Contador weg te rijden samen met ploegmaat Kreuziger. De twee reden een kleine voorsprong bij elkaar, maar Froome hield hen altijd binnen schot.

Op de slotklim loste Van Garderen al snel de overblijvers van de kopgroep. De Amerikaan leek op weg naar een mooie zege. Bij de achtervolgers moest Contador al snel lossen. Van de Nederlandse klassementsrijders Mollema en ten Dam was toen al geen sprake meer. Ook geletruidrager Froome toonde tekenen van verval op de flanken van de alp, hij moest Quintana en Rodriguez laten gaan.

Leider Van Garderen stond op een paar kilometer van de finish plots geparkeerd. Uit de achtergrond kwam de Fransman Riblon terug. Hij ging op en over de Amerikaan en pakte de eerste Franse zege in deze Tour.