Rui Costa finisht solo in 16e rit

Geen Belgische overwinning in de zestiende rit van de Ronde van Frankrijk, de Portugees Rui Costa kwam als eerste over de meet. Nochtans waren Thomas De Gendt en Philippe Gilbert lang mee in een kopgroep van 25 man, maar Costa sprong op de Col de Manse weg en finishte solo. In een van de achtervolgende groepjes kwam Contador nog ten val in de afdaling en moest ook Froome even manoeuvreren. Toch konden de twee snel weer verder.

Van bij de start in Vaison-La-Romaine legde het peloton er de pees op. In een rotvaart werden de eerste kilometers afgewerkt, te meer omdat deze rit een van de laatste kansen bood voor de opportunisten. Onder andere Sagan waagde een vlucht, samen met een twintigtal andere renners. Team Sky haalde ze terug. Uiteindelijk lukte het dan toch: een groep van 25 renners reed weg. Bij die 25 twee Belgen: De Gendt en Gilbert.

Het tempo lag hoog en toen het peloton moest stoppen bij een overweg, waren de vogels definiet gaan vliegen. Met Marino en Kadri probeerden twee Fransen nog voor de slotklim weg te rijden en alsnog een Franse ritzege te boeken. Na wat tegenprikken moest De Gendt lossen, Gilbert kon wel nog volgen.

Maar toen Rui Costa de sprong naar voor waagde, moest iedereen lossen. De Portugees ging erop en erover en kwam solo aan in Gap. In de achtergrond werd nog een intens gevecht gevoerd in de groep van de gele trui. Alberto Contador daagde de leider meerdere keren uit, Froome kon telkens reageren. In de afdaling was het nog even schrikken toen de Spanjaard onderuit ging en daardoor ook Froome bijna tegen de vlakte ging.