Gele trui Froome wint op Ventoux

Christopher Froome heeft op de Mont Ventoux de langste rit in deze Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij verstevigt zo zijn leidersplaats in het algemene klassement en komt dicht bij zijn eerste Tourzege.

De etappe werd gekleurd door een kopgroep van tien renners, met daarin geen Belgen. Maar toen Sky het tempo opdreef was de groep ten dode opgeschreven. De Fransman Chavanel hield wel vol. Hij begon alleen aan de Mont Ventoux, met een voorsprong van 1’45” op de eerste achtervolgers.

Op veertien kilometer voor de streep probeerde Jan Bakelants achter Chavanel te gaan, maar het was uiteindelijk de Spanjaard Nieve die hem als eerste te pakken kreeg. De Colombiaan Quintana volgde, en even later was ook Christopher Froome daar. Samen met Quintana trok hij naar de finish, maar uiteindelijk moest ook de Colombiaan lossen. Quintana strandde uiteindelijk op een halve minuut van Froome.

In het klassement heeft Froome nu 4’14” voorsprong op de Nederlander Bauke Mollema. Contador is derde op 4’25”. Morgen wordt er niet gereden, dan staat de tweede rustdag op het programma.