Daniel Martin wint in de Pyreneeën

De Ier Daniel Martin heeft de koninginnenrit in de Pyreneeën gewonnen. In de negende etappe in de Tour van Saint-Girons naar Bagnères-de-Bigorre haalde hij het aan de meet van zijn Deense medevluchter Jakob Fuglsang. Kwiatkowski werd derde op twintig seconden. Chris Froome blijft leider in de algemene stand.

De beslissing voor de ritzege viel op de slotklim, op 30 kilometer van de streep, toen het duo ontsnapte. Ze hielden stand en het kwam tot een sprint met twee.

Na de winst gisteren hadden Chris Froome en zijn ploeg Team Sky vandaag een mindere dag. Aan het begin van de 168,5 kilometer lange rit Froomes zijn gele trui zwaar bedreigd. Er werd in de openingsfase bijzonder hard gekoerst en Froome zat al snel geïsoleerd. Zelfs zijn meesterknecht Richie Porte, die tweede stond in het klassement, kon al snel niet meer mee en verloor een pak minuten. Froome zelf bleef echter kalm en pareerde elke aanval. Hij werd uiteindelijk veertiende.

Tijdens deze zware rit, met een beklimming van tweede en vier van eerste categorie, toonden drie Belgen zich. Bart De Clercq, Thomas De Gendt en Jan Bakelants waren alle drie betrokken bij ontsnappingen, De Clercq werd als laatste landgenoot op iets minder dan 40 km voor de aankomst gegrepen door de favorieten. De eerste Belg die over de streep kwam, was Maxime Monfort. Hij werd tiende op twintig seconden.

Morgen is er een rustdag in de Tour.