Froome wint eerste bergrit in de Tour

Chris Froome (Team Sky) heeft de eerste bergrit in de Tour de Franse gewonnen. Ploegmaat Porte werd verdienstelijk tweede op 51 seconden. Valverde finishte op 68 seconden van Froome.

De Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) kwam na 166 kilometer als eerste aan op de top van de eerste beklimming buiten categorie, de Col de Pailhères (2.001m), met een halve minuut voorsprong op de Fransman Pierre Roland (Europcar). Op de tweede Pyreneeëncol ontbond Froome zijn duivels. Eerst legde hij met de hulp van Porte een hels tempo op en vervolgens reed hij iedereen uit het wiel op de Ax 3 Domaines, een slotklim van eerste categorie. Het leverde Froome zijn tiende zege van het seizoen op.

Froome bewees in de  ijzersterke slotklim dat hij niet voor niets als topfavoriet voor de eindzege wordt beschouwd. Na de winst van vandaag start hij morgen alvast in het geel. Hij neemt die trui over van de Zuid-Afrikaan Impey. Medefavoriet Alberto Contador verloor zaterdag 105 seconden op Froome. Hij werd achtste in de etappe en is nu zevende in de stand op 1:51.

Morgen staat opnieuw een Pyreneeënrit op het programma, een rit over 168,5 kilometer tussen Saint-Girons en Bagnères-de-Bigorre.