Bus verstoort aankomst 1e Tourrit

Marcel Kittel heeft de eerste rit van de honderdste editie van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Duitser kwam als eerste over de meet na een spectaculaire rit: toen het peloton in volle voorbereiding zat voor de sprint, kwam de ploegbus van Orica-GreenEdge vast te zitten onder de aankomstboog. En daarmee stopte de chaos niet: een valpartij onthoofde de eigenlijke sprint. Gezien het wedstrijdverloop worden de tijdsverschillen niet doorgerekend. 

Ongezien was het, een bus die de volledige aankomststrook verspert. En dat op een heel slecht moment: de sprintersploegen waren net in volle snelheid richting finish aan het rijden. De Tourorganisatie zocht naar een oplossing en speelde even met het idee om de finish drie kilometer vroeger te leggen. Levensgevaarlijk idee, want net na de boog van de laatste drie kilometer ligt een bocht.

Toen de bus dan toch op tijd leek weg te geraken, kon het parcours in zijn originele vorm afgewerkt worden. Toch verliep de spurt niet zoals verwacht: een valtpartij bracht nog meer chaos in het peloton. Belangrijkste slachtoffers waren de drie tenoren die vandaag voor de ritoverwinning gingen: Peter Sagan, Mark Cavendish en André Greipel werden alledrie gefnuikt in hun ambities. Vooral Sagan kwam hard ten val, hij moest voort met schaafwonden.

En dus werd het een sprint van de “mindere” goden, met Marcel Kittel en Alexander Kristoff als belangrijkste kanshebbers op het geel. Uiteindelijk won Kittel, voor Kristoff en Danny van Poppel. Kittel pakt meteen drie truien: de gele, de groene en de witte. De Tourorganisatie heeft beslist om alle tijden gelijk te schakelen, gezien het wedstrijdverloop. Goed nieuws voor onder andere Alberto Contador, die ook betrokken was bij de valpartij.

Minder goed nieuws was er dan weer voor Tony Martin. Hij brak waarschijnlijk zijn sleutelbeen en werd afgevoerd naar het ziekenhuis.