FIFA verdedigt doellijntechnologie

Morgen start de Confederations Cup in Brazilië, een toernooi waarin de kampioenen van de zes overkoepelende continentale voetbalbonden (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC en UEFA) het tegen elkaar opnemen. Voor het eerst zal er doellijntechnologie gebruikt worden tijdens de wedstrijden. Supersnelle camera’s kunnen dan de bal uiterst nauwkeurig volgen en zo de scheidsrechters helpen om moeilijke beslissingen te nemen en vooral geen blunders te maken.

De marketingdirecteur van FIFA, Thierry Weil, gaf vandaag een persconferentie waarin hij benadrukte dat de technologie nuttig is en het spel niet zal veranderen: “Vergelijk het met de automatische piloot van een vliegtuig. Je hebt altijd de kans dat dat toestel niet werkt. Maar daarom is er de piloot om het over te nemen als het fout loopt.” De scheidsrechter, de piloot van de wedstrijd, heeft dus nog altijd het beslissingsrecht.

Het toernooi wordt als een belangrijke test gezien voor Brazilië, dat volgend jaar ook het WK organiseert. Morgen opent het gastland tegen Japan.