Eerste klasse met 24 ploegen in 2 poules?

Het studiebureau Ernst & Young heeft zeven opties voorgesteld om de voetbalcompetitie te hervormen. Het deed dat op de algemene vergadering van de Pro League. Een formule met 24 ploegen, verdeeld over twee groepen, geniet de voorkeur. De clubs moeten hiermee wel nog akkoord gaan.

In de huidige eerste klasse zijn er 16 clubs. Maar in het voorstel van Ernst & Young worden dat er 24. Zij zullen worden onderverdeeld in twee groepen, met in groep A de twaalf sterkste clubs. De eerste acht in die groep strijden om de landstitel en de Europese tickets. De overige vier spelen tegen de nummers 1 tot 4 uit groep B play-offs voor 4 plaatsen in groep A, voor het volgende seizoen. De nummers 5 tot 12 uit groep B strijden voor het behoud.

In deze formule maken elk jaar slechts twaalf clubs kans op de landstitel. Maar groep B kan volgens Ernst & Young de tweede klasse van het voetbal doen heropleven. De Pro League verzekert dat er geen hervorming zal plaatsvinden voor het seizoen 2015-2016, aangezien het voorstel nog maar in de kinderschoenen staat.