Ontknoping PO I: de scenario's op een rij

Nog twee speeldagen te gaan in play-off 1, maar vanavond kan er al een beslissing vallen over de titel. Als Anderlecht wint van Lokeren en Zulte Waregem-Club Brugge eindigt op een gelijkspel, dan steken de Brusselaars hun 32e titel op zak. In alle andere gevallen is er pas op de laatste speeldag een definitieve beslissing.

Ook voor de tweede plaats kan er een ontknoping komen, maar enkel en alleen als Club wint van Zulte. In dat geval is het zeker van vice-kampioenschap en het bijhorende Champions Leagueticket. Verliest Club, dan moet het hopen op verlies van Zulte op de laatste speeldag. Bij een gelijk puntenaantal staat Club toch een plaats hoger omdat het bij de halvering van de punten een half puntje “overschot” had.

Voor de derde, vierde en vijfde plaats ligt alles in principe nog open tot de laatste speeldag. Enige zekerheid: Standard en Racing Genk moeten vanavond winnen om nog kans te maken op de derde plaats. Maar zelfs dan nog hangt alles af van het resultaat tussen Zulte Waregem en Club Brugge.

Een puntendeling tussen Essevee en Blauw Zwart kan namelijk beslissend zijn als het ook gelijk blijft tussen Standard en Genk. In dat scenario is plaats vier of vijf het hoogst haalbare voor de Limburgers en de Rouches. Dat geldt dus sowieso ook voor de verliezer van dat duel. Als Genk wint van Standard, kan het nog tweede worden, maar dan mag zowel Club als Zulte niet meer winnen.

Standard heeft in principe niks meer in eigen handen. Zelfs bij winst moet het de resultaten van de hoger geklasseerde ploegen afwachten.

De voorlopige stand:

Anderlecht 45

Club Brugge 43

Zulte Waregem 43

Racing Genk 39

Standard 38

Lokeren 31