Rode Duivels op 15e plaats in FIFA-ranking

België stijgt op de nieuwe wereldranglijst van de Wereldvoetbalbond FIFA naar nummer 15, dat is een plaats hoger dan bij de vorige lijst. Nooit eerder sinds de introductie van de ranking in december 1992 stonden de Rode Duivels zo hoog.

België speelde sinds de publicatie van de vorige ranglijst op 11 april geen enkele wedstrijd maar profiteert van het plaatsenverlies van Mexico, dat van 14 naar 16 tuimelt. De zestiende plaats van vorige maand was een evenaring van de beste klassering van België tot nog toe. Ook in 2003 en 2004 stond België al eens zestiende op de ranglijst.

Bondscoach Marc Wilmots blijft evenwel nuchter. "Wij zijn blij dat wij vijftiende staan. Onze ploeg wil elke match winnen en de voorbije tien maanden zijn wij toch al een 40-tal plaatsen gestegen. Maar we focussen niet op de ranking. Die wordt pas belangrijk wanneer we in de barrages zouden zitten. Dan zijn wij misschien reekshoofd. Dan is het wel belangrijk", reageert Wilmots.

België deelt momenteel met Kroatië de eerste plaats in WK-kwalificatiegroep A met 16 op 18. "Dat wij vijftiende staan, is een teken dat wij vooruitgang boeken. Maar wat telt, is de kwalificatie. Als wij twintigste staan en ons plaatsen, is dat beter dan tiende staan en niet gekwalificeerd zijn. Maar dit is zeker een erkenning. Nu moeten wij de ambitie hebben om de top-10 te halen", zegt de bondscoach.

In de top drie van de FIFA-ranking wijzigt er niets. Wereldkampioen en Europees kampioen Spanje blijft het beste voetballand ter wereld voor Duitsland en Argentinië. De volgende FIFA-ranglijst wordt bekendgemaakt op 6 juni.