Alex Ferguson stopt bij Man United

Sir Alex Ferguson stopt op het einde van het seizoen als trainer van Manchester United. Hij blijft wel bij de club. Dat meldt Man U woensdagmorgen. De 71-jarige Ferguson is een instituut, hij is al 27 jaar trainer bij de Mancunians en ook een van de meest succesvolle coaches ooit.

"Ik ben niet over een nacht ijs gegaan om deze beslissing te nemen. Nu is het goede moment". Met die woorden kondigde de Schot zijn vertrek aan. De succescoach kan na zijn dertiende landstitel afsluiten in schoonheid, en dat is net wat hij wou: "Het was belangrijk voor mij om te stoppen op een moment dat de ploeg de sterkst mogelijke organisatie heeft, en ik geloof dat dat moment nu is".

Toch verlaat hij de club niet volledig, hij wordt lid van de raad van bestuur: "Ik ben verheugd om zowel de rol van bestuurslid als die van ambassadeur van de club op te nemen. Met deze taken, gecombineerd met mijn andere interesses, kijk ik uit naar de toekomst."

Dertien titels won de Schot met Man U. Hij schreef ook nog vijf keer de FA Cup op zijn naam en vier League Cups. Ook internationaal brak hij potten met de club: twee Champions League-titels, een keer de Europabeker II, een keer de Wereldbeker en ook nog een keer het Wereldkampioenschap voetbal voor clubs. Ook dit seizoen kon Ferguson weer het beste uit de ploeg halen: met een straatlengte voorsprong in de competitie is Manchester United nu al kampioen.

In de Britse pers wordt er ondertussen al druk gespeculeerd over de opvolger. Belangrijkste kandidaat lijkt David Moyes, trainer van Everton, de ploeg van Rode Duivels Kevin Mirallas en Marouane Fellaini.