Petacchi stopt met koersen

De Italiaan Alessandro Petacchi (39) stopt met onmiddellijke ingang met wielrennen. Dat maakte hij bekend op de website van zijn team Lampre-Merida.

"Ik heb in mijn carrière de allermooiste zeges behaald waarop een renner met mijn kwaliteiten kan mikken. Met bijna 200 overwinningen op zak heb ik nu het gevoel dat ik op een punt in mijn leven ben beland waarop ik nood heb aan een nieuwe uitdaging. Ik wil ook meer tijd besteden aan mijn familie.  Daarom heb ik beslist mijn carrière stop te zetten", zegt Petacchi.

Petacchi werd profrenner in 1996 en reed onder meer voor Fasso Bortolo, Milram en Lampre. Hij ontplooide zich tot een echte spurtbom. Het leverde hem 22 overwinningen in de Ronde van Italië, 20 in de Ronde van Spanje en 6 in de Ronde van Frankrijk op. In elke rond schreef hij een keer de puntentrui op zijn naam. In 2005 won hij ook de voorjaarsklassieker Milaan – San Remo.

In 2007 en 2008 zat Petacchi een schorsing uit, nadat hij betrapt was op het gebruik van Salbutamol, een verboden middel. Petacchi mocht, op doktersvoorschrift, een beperkte hoeveelheid Salbutamol innemen om zijn astma te bestrijden. Maar dopingcontroleurs vonden een veel grotere hoeveelheid in zijn urine.

Op 27 juli 2012 behaalde Petacchi zijn laatste overwinning, op het Criterium van Sint-Niklaas.