16.000 fietsfanaten rijden Ronde

Ondanks de vrieskou starten vandaag 16.000 fietsfanaten voor hun Ronde van Vlaanderen. Onder de deelnemers zijn 6.500 buitenlanders uit dertig verschillende landen.

Tussen 7 en 8 uur starten in Brugge 3.740 amateurrenners voor de ultieme uitdaging van 259 kilometer over een groot deel van het parcours dat de profs zondag afleggen. Maar ook de tochten van 133 en 83 kilometer, telkens vanuit Oudenaarde, laten respectievelijk 8.790 en 3.470 wielrenners met de gekende kuitenbijters en de finale kennismaken. “Door de koude hebben een aantal deelnemers ook beslist om een kortere versie te doen”, is te horen bij de organisatoren.

Ook een aantal bekende koppen rijden vandaag de Ronde van Vlaanderen. Onder meer Vlaams minister-president Kris Peeters zal zich meten aan federaal vicepremier Alexander De Croo. Zij fietsen een ‘prominententocht’ van 83 kilometer door de Vlaamse Ardennen.

Het fietsevenement wordt voor het eerst begrensd op 16.000 deelnemers. Op drie exclusiviteitsstroken (Oude Kwaremont, Paterberg en Molenberg) zullen ‘zwartrijders’ geweerd worden.