Rik De Saedeleer (89) is overleden

Rik De Saedeleer is zondag op 89-jarige leeftijd overleden. De Saedeleer is een voormalig voetballer en sportverslaggever. De begrafenis heeft al plaatsgevonden, in intieme kring. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter.

Tussen 1939 en 1954 speelde hij voor de eerste ploeg van Racing Mechelen. In die jaren was Mechelen een echt topclub. In 1952 bereikten ze de tweede plaats in de Belgische competitie.

Maar De Saedeleer raakte vooral bekend als sportverslaggever. Veertig jaar lang gaf hij commentaar bij voetbalwedstrijden op de openbare omroep. Daarbij vielen vooral zijn enthousiasme en groot inleveringsvermogen op. Legendarisch werd zijn commentaar tijdens de WK kwalificatiewedstrijd van de Rode Duivels tegen Nederland. Toen Georges Grün het beslissende doelpunt maakte riep De Saedeleer: “Daar is ‘m! Daar is ‘m! Ik weet zelfs niet wie het is, maar we zijn alweer op weg naar Mexico! Is’t Georges Grün?”

De Saedeleer ging met pensioen na het WK van 1998. In 2008 kreeg hij de Vlaamse Televisie Carrière Ster van de Vlaamse Televisie Academie. In 2008 maakte hij een korte comeback. Hij gaf commentaar bij de wedstrijden van het EK 2008 op VT4.