Video: "Ja, elke Tour heb ik gedopeerd gewonnen"

“Een open veld.” Dat hadden Oprah Winfrey en Lance Armstrong afgesproken. En dat werd het. De zevenvoudige Tour-winnaar speelde open kaart en ging geen vragen uit de weg. Zijn antwoorden sloegen wereldwijd in als een bom. Armstrong blijkt nog een grotere dopingzondaar dan de meeste ‘fans’ durfden denken.


“Tijdens al mijn tourzeges was ik gedopeerd, ja. Ik gebruikte een cocktail. Bloedtransfusies, testosteron, cortisone en EPO. Van dat laatste niet zoveel (sic) . Het is menselijk niet mogelijk om de Tour De France te winnen zonder verboden middelen.” Daarmee lijkt Armstrong ook de rest van het peloton te willen meesleuren in zijn val. Opmerkelijk: “Na mijn comeback gebruikte ik geen doping meer. 2005 was de laatste keer.” Die Tours heeft hij wel niét gewonnen. Armstrong ontkende tijdens het eerste halfuur van het interview ook dat hij teamgenoten zou verplicht hebben om doping te nemen. “Maar doping is wel vergroeid met de sport”, zei hij eerder. “Even gebruikelijk als water in bidons en lucht in de banden.

Lance Armstrong praatte tijdens het gesprek met Oprah Winfrey enkel over zichzelf. Alhoewel: even kwam de naam van dokter Ferrari ter sprake. “Ik zie hem nog altijd als een goed en slim man.” De zevenvoudige tourwinnaar vertelde dat hij zich nooit slecht voelde bij zijn dopinggebruik. “Ik vind dat nu zelf angstaanjagend. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik vals speelde. Wat mijn drijfveer was? De drang om de beste te zijn. Ik wilde alles winnen.”
Armstrong moest tegen zijn tranen vechten toen Oprah Winfrey hem verplichte om naar zijn laatste overwinningsspeech te kijken op de Champs Elysées. Daar riep hij nog eens op om te blijven geloven in zijn sport. “Mensen geloofden in mij”, zei hij daarover in het interview. “En ze geloofden niet alleen in mij, ze geloofden mij ook. Ik snap dat ze me nu een verrader vinden. De rest van mijn leven zal ik proberen om hun vertrouwen zoveel mogelijk terug te winnen.”

Oprah Winfrey confronteerde de gevallen Boss met de getuigenis van Emma O’Riley, een verzorgster. Zij was bij de eersten om openlijk over Armstrong en doping te spreken. “Ze loog niet”, gaf hij toe in het interview. Oprah wilde weten waarom hij haar dan voor de rechtbank sleepte. “Dat deden we met iedereen die op ons grondgebied kwam.” En Betsy Andreu, de vrouw van ex-ploeggenoot Franky, die hem aan de galg praatte? Ook zij beschuldigde hem, wat hij in 2005 met klem én onder eed ontkende. “Ik heb met haar gebeld, veertig minuten. Maar dat gesprek blijft onder ons.” Armstrong kan nu vervolgd worden voor meineed.

Morgenochtend, opnieuw 3 uur onze tijd, wordt het tweede deel van het interview opgenomen. Dan zal hij het hebben over zijn sponsors, zijn moeder, zijn kinderen en zijn fans.