'Illegale' Japanse veldrijder land uitgezet

De Japanse veldritkampioen Yu Takenouchi wilde zondag deelnemen aan de wereldbekercross in Namen, maar hij zit al terug op het vliegtuig naar huis. Takenouchi was vanmiddag bij zijn aankomst op de luchthaven van Zaventem onderschept door de douane en naar het asielcentrum van Steenokkerzeel gebracht. Hij had dit jaar al teveel dagen in ons land verbleven.  Dat heeft VTM NIEUWS vernomen.

Takenouchi is al vijf jaar kampioen van zijn land en wil zich in de winter meten met de beste crossers ter wereld. Maar vanmiddag werd hij terug naar Japan gestuurd. Takenouchi heeft een toeristenvisum en mag daarmee 180 dagen per jaar in ons land verblijven. Hij zit aan 190 en dus moet hij vertrekken.

Guy Dobbelaere, Belgisch jury-voorzitter van de UCI, de Internationale Wielerunie, heeft meteen de UCI én de Belgische Wielerbond ingeschakeld, maar tevergeefs. "De Belgische Wielerbond zat daar ook erg mee verveeld. En ik heb gehoord dat ze tot op het kabinet van Francken geraakt zijn. Daar is gemeld dat de Japanse ambassade het probleem moest aankaarten bij Fedasil om zo nog tot een oplossing te komen. Maar de Japanse ambassade in Brussel was gesloten en zo zit hij dus op het vliegtuig naar Japan."