Wiggins steelt de show in 't Kuipke

In ’t Kuipke in Gent is dinsdagavond de 76e editie van de Zesdaagse van start gegaan. De organisatie heeft dit jaar voor een topaffiche gezorgd, want naast onze Belgische sterkhouders op de piste rijden ook wereldkampioenen ploegkoers – Sir Bradley Wiggins en Mark Cavendish – en olympisch kampioen omnium Elia Viviani mee.

Normaal gezien zou de Zesdaagse op gang worden geschoten door olympisch kampioen op de weg Greg Van Avermaet. Maar door zijn val op training begin deze week, nam wielerlegende Eddy Merckx zijn taak over. Een meer dan waardige vervanger.

Iljo Keisse is en blijft de keizer van ’t Kuipke, maar wie dit jaar de meeste aandacht naar zich toetrekt, is Sir Bradley Wiggins. De Brit is geboren in Gent en zoon van een pistier. Hij wil in ‘t Kuipke zijn carrière afsluiten. “Ik heb hier hard voor getraind”, zegt Wiggins. “Ik keek er ook enorm naar uit. Niets of niemand zou mijn feestje vergallen.”

Wiggins rijdt samen met Mark Cavendish. De twee zijn samen wereldkampioen ploegkoers, maar Cav moet nog wat wennen aan de piste in Gent, zo zegt hij zelf. “Die eerste ploegkoers was helemaal niet makkelijk. De Pauw en De Ketele vielen aan en telkens wij ze terugpakten, gingen zij opnieuw. We moesten constant achtervolgen. Ik zat echt op de limiet.”

Het Britse duo kan maar beter oppassen voor Moreno De Pauw en Kenny De Ketele, want vorige week klopten onze twee landgenoten hen nog in Londen. Ook in Gent hebben ze er duidelijk zin in, want ze staan na de eerste avond aan de leiding. “We zijn goed begonnen en dat doet deugd”, zegt De Ketele. “Nu mogen alle remmen los en kunnen we zes dagen losgaan.”