Sagan is opnieuw wereldkampioen

Bekijk het ritverslag en de reacties van de Belgen en de nieuwe wereldkampioen vanaf 28:07

Peter Sagan heeft zich voor het tweede jaar op rij gekroond tot wereldkampioen wielrennen. Mark Cavendish eindigde als tweede, Tom Boonen pakt het brons.

257 kilometer, door de hitte van de Qatarese woestijn en de wind in het voordeel van de Belgen. Het beloofde op voorhand al een atypisch WK te worden en zo geschiedde ook. De eerste twee koersuren waren er om snel te vergeten. Een kopgroep van zeven renners vanuit alle hoeken van de wereld kreeg een mooie voorsprong van zo’n negen minuten, maar wanneer het peloton opnieuw koers zette richting The Pearl in Doha waren zij eraan voor de moeite.

Tijd voor de Belgen om te beginnen waar ze voor gekomen waren: operatie Desert Storm. Onze landgenoten trokken het peloton in waaiers en richtten heel wat schade aan. Zes van hen waren mee in de eerste waaier: Tom Boonen, Greg Van Avermaet, Jens Keukeleire, Jürgen Roelandts, Jasper Stuyven en Oliver Naesen. Ook Sagan, Kristoff, Boasson Hagen, Cavendish, Matthews, Viviani en Terpstra waren attent mee voorin, maar de Duitsers – met Greipel, Kittel en Degenkolb – misten de boot.

Beresterke Belgen
De groep met de zes Belgen peuzelde onderweg de koplopers op en bij het ingaan van de zeven plaatselijke ronden had het een voorsprong van 1’10” op de eerste achtervolgende groep met daarin onder meer het Duitse front. Keukeleire, Naesen en Stuyven leverden voorin berenwerk waardoor de kloof vergrootte tot zo’n twee minuten.

In de achtervolging probeerde John Degenkolb het gat te dichten, maar hij werd tegengewerkt door Jens Debusschere. Onze landgenoot speelde gewoon het ploegenspel, maar dat zinde een gefrustreerde Degenkolb niet. De winnaar van onder ander Milaan – San Remo en Parijs – Roubaix spoot water uit zijn drinkbus recht in het gezicht van Debusschere en ging hem even later nog eens zijn gedacht zeggen.

Degenkolb en Kittel out
Veel zou het niet uithalen voor de Duitser, want hij moest op drie ronden van het einde opgeven. Ook Marcel Kittel, een van de andere Duitse speerpunten, moest toen de handdoek in de ring gooien. Dat allemaal als gevolg van de zware koers die de Belgen ervan maakten.

Een ronde later was het vat af bij Jens Keukeleire. Onze landgenoot had vooraan zijn tank helemaal leeggereden. Oliver Naesen en Jasper Stuyven namen zijn taak over, terwijl kopmannen Boonen en Van Avermaet in een spreekwoordelijke zetel zaten.

Net niet voor Boonen
Met 25 renners begonnen ze uiteindelijk aan de laatste ronde en daarin moesten Naesen en Stuyven afhaken. Op vijf kilometer van de meet probeerden Niki Terpstra en Greg Van Avermaet de debatten te openen, maar zonder resultaat. Tom Leezer lukte het wel om weg te rijden en bij het ingaan van de laatste kilometer had de Nederlander nog een klein gaatje.

Jürgen Roelandts haalde alles uit de kast en reed het kloofje dicht. Tom Boonen zat in een ideale positie om mee te sprinten voor de winst, maar in de laatste meters kwam hij dat tikkeltje te kort. Peter Sagan sprong nog voor onze landgenoot en de andere renners en mag zo voor het tweede jaar op rij de regenboogtrui aantrekken. Mark Cavendish eindigde als tweede, Tom Boonen werd uiteindelijk derde. 

Top tien WK 2016: 

  1. Peter Sagan
  2. Mark Cavendish, z.t.
  3. Tom Boonen, z.t.
  4. Michael Matthews, z.t.
  5. Giacomo Nizzolo, z.t.
  6. Edvald Boasson Hagen, z.t. 
  7. Alexander Kristof, z.t.
  8. William Bonnet, z.t.
  9. Niki Terpstra, z.t.
  10. Greg Van Avermaet, z.t.