Martin is de sterkste op WK tijdrijden

Tony Martin heeft zich in Qatar tot wereldkampioen tijdrijden gekroond. De Duitser pakt al zijn vierde wereldtitel en evenaart zo het record van Fabian Cancellara. Onze landgenoot Yves Lampaert werd zevende. 

De 31-jarige Martin legde de 40 km tegen de klok woensdag in het Qatarese Doha af in 44:42 (gemiddeld 53,6 km/u). Daarmee haalde hij het voor de Wit-Russische titelverdediger Vasil Kiryienka, tweede op 46 seconden. De Spanjaard Jonathan Castroviejo, derde op 1:11, vervolledigde het podium. 

Mede-recordhouder

Ook in 2011, 2012 en 2013 werd Martin wereldkampioen. 'Der Panzerwagen' komt dus op gelijke hoogte van recordhouder Fabian Cancellara. "Wereldkampioen worden is ongelooflijk. Hierdoor vergeet ik alles wat dit jaar tegen zat. Het enige waar ik hier bang voor was, was uiteraard de hitte, maar ik heb me er thuis goed op voorbereid. Ik was vooral mentaal erg sterk vandaag en voelde eigenlijk nauwelijks druk vanaf het begin. Daardoor had ik vanaf de start ook de beste tijd."

Yves Lampaert, de tweede van het BK in Mol, zette knap de zevende tijd neer op 1:45. Lampaert won zondag met Etixx-Quick.Step goud in de ploegentijdrit, aan de zijde van Tony Martin. Belgisch kampioen Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo), de nummer 2 van het EK in Plumelec, eindigde als 26e op 2:51 van Martin.