Te warm in Qatar? WK wordt ingekort

De kans bestaat dat het WK wielrennen in Qatar zal worden ingekort. Dat stelt de internationale wielerunie UCI in een hitteprotocol onder de naam "Beat the Heat". Als het over tien dagen te warm is in de Qatarese hoofdstad Doha zullen de renners geen WK van 257 maar wel van 150 kilometer moeten rijden.

Sinds de aanstelling van Doha om het WK wielrennen te organiseren, maken renners en hun entourage zich zorgen om de omstandigheden waarin ze zullen moeten fietsen. Elk jaar vindt de Ronde van Qatar plaats, maar dat is in februari. In oktober lopen de temperaturen hoger op en riskeer je in “te” warm weer terecht te komen. Dat wil zeggen, meer dan veertig graden Celsius. 

Als dat het geval is, wil de UCI zijn Extreme Weather Protocol in werking stellen en zal de wedstrijd met honderd kilometer worden ingekort. Maar zo’n vaart zal het niet lopen, denkt Qatar-specialist Tom Boonen. “Ik heb de weersvoorspellingen voor de volgende twee weken nog eens bekeken en dan geven ze 34 à 35 graden. Dat is al veel minder dramatisch dan dat ze voorspelden, zoals meestal. Het zal dus allemaal wel meevallen.”

"Selectie voor koers van 257 km"
Indien de wedstrijd toch wordt ingekort, verandert dat de kansen van bijvoorbeeld de Belgen op de wereldtitel. Dat weet ook bondscoach Kevin De Weert. “Als ze knippen in de woestijn, is dat voor ons een ramp. Gaan ze knippen in de finale, dan komt het voor ons beter uit.”

Wat de bondscoach vooral jammer vindt, is dat de selecties van alle deelnemende landen zijn gemaakt voor een koers van meer dan 250 kilometer en niet voor een van 150. “Stel dat we enkel die 150 kilometer op de Pearl doen, komt er één naam sowieso naar voren en dat is die van Timothy Dupont. Die is nu vooral afgevallen door de afstand. Als ze daarin gaan knippen komt een renner zoals hem terug in beeld. Maar we weten natuurlijk niet wat ze gaan doen. Ze gaan pas de ochtend van de wedstrijd beslissen. Dan kan je hem niet meer oproepen en dat is heel vervelend.”

Experten bestuderen weer Doha
Momenteel houdt een groep van vier experten het weer in Doha nauwlettend in de gaten. De groep is opgericht door de UCI en bestudeert sinds eind september de weersvooruitzichten op de plaats waar het WK wordt gereden. De vier experten zullen voor elke WK-wedstrijd samenkomen.