Démare wint Memorial Frank Vandenbroucke

Arnaud Démare heeft de 29e editie van Binche-Chimay-Binche gewonnen. De Fransman van FDJ klopte in de sprint Zdenek Stybar, Jürgen Roelandts eindigde net voor Greg Van Avermaet als derde.

Anderhalve week voor het WK in Qatar kwamen zeven van de negen renners van de Belgische ploeg hun benen testen in Binche. Onder hen de twee kopmannen Tom Boonen en Greg Van Avermaet. Twee renners vormden de vlucht van de dag: Lars Bak (Lotto-Soudal) en Vegard Stake Laengen (IAM). Ze reden een maximale voorsprong van maar liefst negen minuten bij mekaar.

Na een tevergeefse poging van twee Italianen voerde Etixx – Quick Step met de hulp van FDJ het tempo op in het peloton. In het pak kwam Dries De Bondt ten val. De renner van Veranda’s Willems verbeet de pijn, want hij was in Binche om zijn algemeen klassement veilig te stellen. Hij keerde uiteindelijk terug in het peloton en pakte telkens punten in de tussensprints.

Naarmate de wedstrijd vorderde slonk de voorsprong van het leidersduo en wanneer in het peloton de ene versnelling na de andere volgde, waren Bak en Laengen al snel een vogel voor de kat. Op 15 kilometer van de finish werden ze dan ook gegrepen.

Een interessant groepje van zeven met daarin Oliver Naesen en Jens Debusschere waagde daarna hun kans, maar ze geraakten niet ver weg. Op het laatste klimmetje van de wedstrijd reed olympisch kampioen Greg Van Avermaet als eerste naar boven met in zijn wiel Zdenek Stybar en Jürgen Roelandts. Ook de Fransman Arnaud Démare – winnaar van Milaan – Sanremo – volgde de drie en verraste hen in de sprint. Ex-winnaar Stybar kon het wiel van de Fransman nog houden, maar geraakte er niet meer over. Roelandts hield uiteindelijk Van Avermaet nog af en eindigde als derde. 

Top tien Binche-Chimay-Binche: 

  1. Arnaud Démare, 4u30'32"
  2. Zdenek Stybar, +1"
  3. Jürgen Roelandts, +12"
  4. Greg Van Avermaet, +13"
  5. Amaury Capiot, +14"
  6. Timothy Dupont, 15"
  7. Jens Debusschere, +15"
  8. Adrien Petit, +16"
  9. Jonas Van Genechten, +16"
  10. Nikolas Maes, +16"

Bekijk nog eens de razend spannende slotkilometer.

Botsing met hond
Het scheelde trouwens niet veel of het peloton werd in volle finale nog opgeschrikt door een valpartij. Op minder dan tien kilometer van de finish kwam er een hond op de weg gerend en die kwam onzacht in aanraking met de renners. Voor hen liep het maar net goed af, voor de hond was de confrontatie iets pijnlijker.