Sharapova mag in april weer tennissen

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft Maria Sharapova vandaag negen maanden strafvermindering gegeven na haar positieve dopingplas. Haar schorsing van twee jaar wordt teruggebracht tot vijftien maanden. Daardoor kan de Russin vanaf 26 april 2017 opnieuw tennissen. "Ik kan niet wachten om er terug te staan", aldus een opgetogen Sharapova.

Maria Sharapova werd op 8 juni door de Internationale Tennisfederatie ITF voor twee jaar geschorst nadat ze begin dit jaar tijdens de Australian Open positief had getest op meldonium. Drie dagen later tekende de Russin beroep aan bij het TAS. De eerste schorsing startte met terugwerkende kracht vanaf 26 januari 2016, de dag waarop Sharapova de positieve test afleverde. Op 25 januari 2018 zou die schorsing ten einde lopen.

Geen significante fout
Het TAS oordeelt nu dat Sharapova "geen significante fout" heeft gemaakt maar wel de regels heeft overtreden en daarom nog steeds een schorsing verdient. Sharapova voerde aan dat ze niet wist dat meldonium sinds januari op de verboden lijst van het WADA stond. Ze nam het middel al jaren om verscheidene kwaaltjes te bestrijden.

Career Slam
De 29-jarige Sharapova won in haar carrière de vier grandslamtoernooien (Australian Open 2008, Roland Garros 2012 & 2014, Wimbledon 2004 en US Open 2006), de zogenaamde 'Career Slam'. Slechts tien speelsters slaagden daarin. De Russin stond in augustus 2005 voor het eerst helemaal bovenaan de wereldranglijst, een positie die ze 21 weken zou bekleden. Vandaag is de Russin weggezakt naar de 95e plaats op de WTA-ranking.

"Ik kom terug en kan niet wachten"
De Russin heeft inmiddels ook geregeerd op haar ingekorte schorsing. "Afgelopen maart was een van de zwartste maanden uit mijn leven, vandaag is een van de gelukkigste nu ik weet dat ik in april opnieuw kan tennissen", aldus Sharapova. "Tennis is mijn passie en ik mis het erg hard. Ik tel de dagen af tot ik kan terugkeren."

Sharapova heeft naar eigen zeggen ook haar lesje geleerd nadat ze betrapt werd op doping. "Ik heb meteen mijn verantwoordelijkheid opgenomen. Maar ik heb ook gemerkt dat andere sportfederaties atleten veel beter op de hoogte brengen van verandering in de dopingregels. Ik hoop dat de Internationale Tennisfederatie ook iets geleerd heeft van deze situatie, zodat andere atleten niet hoeven te doorstaan wat ik heb doorstaan."

Tot slot bedankt de Russische ex-nummer één ook nog haar fans, die haar altijd zijn blijven steunen. "In deze harde periode heb echt beseft welke geweldige fans ik heb. Ik kom zeker terug en ik kan niet wachten."

Bekijk ook: