Groenewegen wint Eurométropole

Dylan Groenwegen heeft de achtste manche van de Belgian Cycling Cup, de Eurométropole,  gewonnen. Na een zware race van 195,6 km met start in Poperinge en aankomst in Doornik was hij de sterkste in de sprint in een elitegroep.

Een frisse wind en enkele regenbuien zorgde van in het begin voor een harde koers. Een gemiddelde van 51 km/u in het eerste uur maakte het voor de coureurs niet makkelijker op en dus werd er al vroeg een schifting gemaakt. Een grote groep van 47 renners scheidde zich af met daarin de drie grote favorieten Tom Boonen (Etixx – Quick-Step), Arnaud Démare (FDJ) Dylan Groenewegen (Lotto Jumbo NL).

Op een tachtigtal kilometer van de meet scheidde zich opnieuw een elitegroep af van 17 renners. Deze keer ontbrak Démare wel. Boonen was ondertussen goed omringd, want zijn ploeg Etixx – Quick-Step was het best vertegenwoordigd met zes renners. Dylan Groenewegen deed een uitstekende zaak door mee te gaan in de kop van de koers. De Nederlander was de enige renner uit de top vijf van het klassement die mee was.

Op 40 kilometer van de finish was de voorsprong van de koplopers ondertussen comfortabel opgelopen tot meer dan vier minuten. De winnaar zat vooraan, maar het was wachten op nieuwe uitvallen. De eerste kwam er op zo’n 30 km toen Maarten Wynants versnelde en met Maes, Gaviria, Naesen, Roelandts, Politt, Wynants, Van Bilsen en Capiot nog acht renners met zich meekreeg. Boonen en Groenewegen bleven achter in de tweede groep.

De nieuwe kopgroep kreeg weliswaar nooit meer dan een halve minuut en dus was alles nog speelbaar. Alles zou beslist worden in de laatste ronde en daarin ging het trio Naesen (IAM Cycling), Wynants (Lotto – Jumbo NL) en Lampaert (Etixx – Quick-Step) er als eerste vandoor. In de achtergrond sloten de achtervolgers opnieuw aan en zette Wallays zich op kop voor de jongens van Lotto – Soudal.

Het werk van Wallays leverde niet genoeg op en dus besloten zijn ploegmaats Roelandts en Debusschere met twee het gat te dichten. Boonen kon hun tempo niet volgen. Het duo leek dichterbij te komen, maar op een knullige manier reed Roelandts tegen het achterwiel van zijn toekomstige schoonbroer aan en kwam hij ten val.

De winnaar zat vooraan zou je denken, maar door het getreuzel bij de drie leiders kwamen de achtervolgers plots terug. Debusschere ging vol aan maar in laatste instantie kwamen Groenwegen en Naesen er nog over. De Nederlander kwam als eerste over de streep, maar kon meteen rekenen op protest doordat hij van zijn lijn afweek. Nadat de jury de beelden had herbekeken, werd Groenewegen dan toch tot winnaar uitgeroepen. Naesen bleef zo tweede, Boonen werd nog derde.

Uitslag Eurométropole:
1. Groenewegen 4h12'55"
2. Naesen
3. Boonen
4. Capiot
5. Senechal
6. Politt
7. Calleeuw
8. Debusschere
9. Wynants
10. Roelandts