Yellow Tigers als groepwinnaar naar EK

De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg heeft zich zonder te spelen verzekerd van een plaats op het EK 2017 in Azerbeidzjan en Georgië. Door het 3-1 verlies van eerste achtervolger Spanje tegen Frankrijk zijn de Yellow Tigers zeker van groepswinst en het EK-ticket.

België had eerder op de dag in Antwerpen tegen Bosnië-Herzegovina (3-0) een vijfde opeenvolgende zege geboekt, de tweede in de Lotto Arena. Donderdag haalden ze het met 3-0 van Frankrijk. Vorige week wonnen de Tigers in Bordeaux van Frankrijk (3-1), Spanje (3-2) en Bosnië-Herzegovina (3-0). Zondag zouden ze tegen Spanje om de eerste plaats in poule B spelen, maar door de winst van de Fransen wordt het voor de ploeg van coach Gert Vande Broek een wedstrijd zonder belang.

"Er zal vanavond zeker een wijntje af kunnen; misschien wel meer dan één met onze staf", grijnsde bondscoach Gert Vande Broek na de kwalificatie van zijn team. "Ik ben wel blij dat we morgen een ontspannen laatste match kunnen spelen tegen Spanje. Het was nu al een leuke driedaagse en we willen zeker ook morgen de toeschouwers nog een aantrekkelijke match aanbieden."

WK?
"Drie keer op rij ons geplaatst voor het EK. Mooi!", aldus de sportieve baas van de Yellow Tigers. "Maar we houden het vizier gericht op langere termijn. Alle Europese topploegen doen dat in post-olympische jaren. Opbouwen, de kern nog uitbreiden en de huidige generatie speelsters moet nog sterker worden, willen we tegen 2019-2020 nog eens uithalen. Ons kwalificeren voor het WK 2018 zou mooi zijn, maar het mag niet gaan ten koste van onze politiek op langere termijn. Het doel voor dit jaar is bereikt: in de A-poule blijven van de World Grand Prix en ons kwalificeren voor het EK. Dat doel is bereikt, dus we mogen zeker tevreden zijn."