Sagan wint derde rit in Eneco Tour

Peter Sagan (Tinkoff) heeft woensdag de derde etappe van de Eneco Tour gewonnen (WorldTour), met start in de Belgische kustplaats Blankenberge en aankomst na 186 km in Ardooie. De Slowaakse wereldkampioen, voor de gelegenheid in de rode trui als leider in het puntenklassement, nam in een massasprint de maat van iedereen. De Nederlander Danny van Poppel werd tweede voor de Fransman Nacer Bouhanni. De Australiër Rohan Dennis blijft leider en telt in het algemeen klassement nu 3 seconden voorsprong op Sagan.

Vrijwel van de bij de start trokken Stijn Steels, de Nederlander Jesper Asselman, de Japanner Yukiya Arashiro, de Zwitser Martin Elmiger en de Brit Mark McNally in de aanval. Het peloton genoot van het mooie weer aan de Belgische kust en liet de vijf leiders rustig doen. Op een gegeven moment bedroeg de voorsprong van de vluchters 6:25 waarna het tempo in de grote groep toch ietwat de hoogte werd ingejaagd.

De BMC-ploeg van leider Dennis kreeg daarin de steun van onder andere de mannen van Lotto.NL-Jumbo en Cofidis. Steels pakte onderweg de punten van het checkpoint en mocht met zijn vier kompanen de twee plaatselijke ronden van elk 15,4 kilometer aansnijden met een voorsprong van 1:25 op de grote groep. De donderdag 38 jaar wordende Elmiger regelde de 'gouden kilometer' en pakte zo de drie spurten op rij en de negen bijhorende bonificatieseconden. 

De vijf vroege vluchters trokken de slotronde in met 1:23 op het peloton waarin de vaart stelselmatig opgetrokken werd. Met nog twee kilometer voor de eindmeet trok Elmiger nog eens fors door. In de slotkilometer probeerde Arashiro de sprint met vijf te ontlopen maar daardoor viel de cohesie helemaal weg. Het peloton greep de vroege vluchters op 200 meter van de finish en in de daaropvolgende massasprint was Peter Sagan de snelste van het hele pak. 

Donderdag rijden de renners van het Oost-Vlaamse Aalter naar het Vlaams-Brabantse Sint-Pieters-Leeuw. In de 202 kilometer lange etappe zitten enkele kasseizones verweven, zoals de Paddestraat en Lippenhovestraat, en in volle finale de beklimmingen van de Bruine Put en Alsemberg die we kennen van de Brabantse Pijl.