Rome wil Spelen van 2024 niet meer organiseren

Rome wil de Olympische Spelen in 2024 niet langer organiseren. De Italiaanse hoofdstad vreest de financiële kater die ze aan de organisatie zal overhouden. Het is een kwestie van tijd voordat Rome haar kandidatuur intrekt.

De beslissing om zich terug te trekken komt er nadat de nieuwe burgemeester Virginia Raggi zich fors verzette tegen het organiseren van de Olympische Spelen. Zij sprak in naam van haar eurosceptische anticorruptiepartij Vijfsterrenbeweging meermaals haar bezorgdheid uit over de schulden die de organisatie met zich zal meebrengen. Volgens Raggi heeft de stad Rome op dit ogenblik andere bekommernissen, zoals corruptiebestrijding. Ook vandaag sprak Raggi die woorden: "Het zou financieel onverantwoord zijn om de Spelen naar Rome te halen."

Daarmee gaat ze lijnrecht in tegen de Roomse gemeenteraad, die vorig jaar met 38 tegen 6 voor de komst van de Spelen stemde. Mogelijk volgt nu een nieuwe stemming over de kandidatuur, al zal dat wellicht weinig verschil maken. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kiest vrijwel nooit voor een stad waarbinnen er verdeeldheid heerst. De Italiaanse premier Matteo Renzi, die het bidteam ten volste ondersteunde, gaf eerder al te kennen dat de kandidatuur zonder steun van het stadsbestuur geen schijn van kans zou hebben. Hij gaf aan dat Italië met een andere stad de Olympische Spelen van 2028 zal trachten binnen te halen. Rome wilde eerder ook al de organisatie van de Olympische Spelen in 2020 op zich nemen, maar toenmalig premier Mario Monti verzette zich tegen dat plan.  

Budapest, Parijs of Los Angeles

De terugtrekking komt niet geheel als een verrassing. Als enige kandidaat stuurde Rome afgelopen zomer geen vertegenwoordigers naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Budapest (Hongarije), Parijs (Frankrijk) en Los Angeles (Verenigde Staten) zijn nu de overgebleven steden die nog in de running zijn voor de Olympische Spelen van 2024. Eerder wilden ook Hamburg en Boston het sportevenement organiseren, maar ook die steden trokken hun kandidatuur in uit vrees voor de financiële gevolgen.

Pas op 13 september 2017 maakt het IOC de speelstad van de Olympische Spelen in 2024 bekend.