Peter Sagan wint eerste EK wielrennen

Wereldkampioen Peter Sagan (Svk) kroont zich in het Franse Plumelec als eerste tot Europees kampioen wielrennen bij de mannen elite.

 De 26-jarige Slovaak mocht na de laatste beklimming van de Côte de Cadoudal in een perfecte stelling aan de sprint beginnen en haalde het na 232,9 kilometer zonder problemen van de Fransman Julian Alaphilippe en de Spanjaard Dani Moreno, respectievelijk goed voor zilver en brons in Plumelec. Philippe Gilbert kwam in de afsluitende sprint niet in het stuk voor en werd met een achtste plaats de beste Belg.

140 renners verschenen er aan de start vanochtend in Plumelec. Ze kregen zeventien rondjes van 13,7 kilometer voorgeschoteld, goed voor 232,9 kilometer in totaal. De wereldkampioen zelf bleef er rustig onder bij de start. "Ik heb een wedstrijd gewonnen in Canada en werd er tweede", zei Sagan vlak voor de start, "ik voel me goed, maar het seizoen is al lang en duurt ook nog lang. We zullen zien wat vandaag zal geven. Ik ben alleszins gemotiveerd en heb veel goesting om hier te koersen met mijn nationale ploeg."