Tafeltennisser Devos (16) pakt goud in Rio

Tafeltennisser Laurens Devos heeft gisteren de gouden medaille veroverd in de klasse 9 (hemiplegie of hersenverlamming) op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. "Dit is een onwezenlijk gevoel", zo verklaarde Devos.

In de finale klopte de 16-jarige Devos, debutant op de Spelen, de 14 jaar oudere Nederlander Gerben Last met 3-0. De setstanden waren 11-8, 11-7 en 11-4.

"Onwezenlijk gevoel"
"Ik ben supertevreden", aldus Devos na de finale. "De wedstrijd ging vrij vlot, het vorige duel met Last had ik nog verloren. Mentaal was ik sterk. Dit is een onwezenlijk gevoel, een gevoel dat ik nooit eerder had."

Devos, in zijn klasse de nummer twee van de wereld, verloor op deze Paralympische Spelen geen enkele set. Hij is de jongere broer van Robin Devos, momenteel de op één na hoogst gerangschikte Belg (119e) op de wereldranking bij de valide tafeltennissers. Last behaalde op de Spelen van vier jaar geleden in Londen het brons.

"Zo ver mogelijk geraken bij valide spelers"
Laurens is de broer van Robin Devos, een van onze beste Belgische tafeltennissers. Hij is alvast heel trots op zijn kleine broer. “Hij moet nu vooral genieten. Hij zal ook veel aandacht krijgen. Maar het is nu niet omdat hij paralympisch kampioen is dat hij alleen nog maar paralympische toernooien zal spelen. Het hoofddoel nu is om zo ver mogelijk te geraken bij de valide spelers. Hij is alvast op de goede weg.”

Muyters
De 16-jarige Devos werd intens aangemoedigd door de Belgische supporters, onder wie Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. "Het is voor het eerst dat er zo veel en zo luid voor mij gesupporterd werd. Het was fantastisch om de medaille van de minister te krijgen. Ik kreeg bovendien nog een knuffel van hem."

"Tijdens het hele olympische toernooi heb ik geen enkele set moeten prijsgeven. Niemand heeft zelfs 10 punten tegen me behaald in één set. Al mijn tegenstanders waren groter en ouder, dat maakt mij niet uit. Ik ga nu hard blijven trainen, richting Tokio 2020", besloot Devos.

Vervoort
Zaterdag pakte rolstoelatlete Marieke Vervoort het zilver op de 400 meter (T52). België is ook al zeker van een derde medaille. Vandaag werkt tafeltennisser Florian Van Acker zijn finale af in de klasse 11 (verstandelijke beperking). Daarin neemt hij het op tegen de Australiër Samuel von Einem.