"Ik ga nu niet meteen euthanasie plegen"

Gezien de internationale media-aandacht voor Marieke Vervoort en haar standpunt ten opzichte van euthanasie, besliste het Belgisch Paralympisch Comité vandaag tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro een persconferentie over het onderwerp te beleggen. "Het is niet alsof je in België euthanasiepapieren zomaar kan aanschaffen in de winkel", zo verklaarde Vervoort.

Vervoort, die aan een progressieve spierziekte lijdt, herhaalde dat ze in 2008 haar euthanasiepapieren al in orde heeft gebracht, en dat dit haar rust geeft. “Ja, dit zijn mijn laatste Paralympische Spelen. Maar het is niet zo dat ik nu meteen euthanasie ga plegen als ik thuiskom. Daar zijn in de Belgische media misschien verkeerde berichten over geschreven”, zei ze tijdens de persconferentie.

"Ik ben erg onder de indruk dat zoveel mensen mijn verhaal willen horen", stelde 'Wielemie' in het Engels voor de talrijk opgedaagde journalisten in de perszaal in het Olympic Aquatics Stadium. "Voor alle duidelijkheid, ik zal na Rio absoluut niet overgaan tot euthanasie. Ik stop enkel met topsport, want het is te zwaar voor mijn lichaam. Als het moment komt dat ik meer slechte dan goede dagen heb, dan heb ik mijn euthanasiepapieren bij de hand. Na de Paralympische Spelen ga ik genieten van elk moment, met vrienden en familie."

Voor de laatste keer op piste
Komende zaterdag verschijnt Vervoort voor de laatste keer op de piste, voor de 100 meter. "Ik zal zo hard rijden als ik maar kan. Ik denk dat ik zal huilen, want het is de laatste keer dat ik in mijn wheeler zal zitten. Maar wanneer het stopt, komt er iets in de plaats. Ik denk dat ik motivatiespeeches zal geven. En waarom zou ik dat niet buiten België ook doen? Ik hoop dat ik veel mensen kan inspireren met mijn verhaal", besloot de rolstoelatlete uit Diest, die zaterdag zilver behaalde op de 400 meter.