Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Deze 5 momenten 'kleurden' Spelen Rio

De Olympische Spelen in Rio zitten erop. De Belgische delegatie keert met zes medailles terug naar huis. Een prestatie waar we terecht trots op mogen zijn. Toch stonden deze Spelen ook - letterlijk - in het teken van een aantal ‘kleurrijke’ gebeurtenissen. Een overzicht:

Blauwe Dirk
Judoka Dirk Van Tichelt zette in de eerste week van de Spelen het land een tweede keer in rep en roer. Hij haalde verrassend de bronzen medaille binnen. Maar naast zijn glansrijke prestatie, werd er ook veel gepraat over de blauwe tong én het blauwe oog van Van Tichelt.

De blauwe tong van Van Tichelt leidde op sociale media meteen tot heel wat speculatie. Maar de verklaring is redelijk eenvoudig. "Dirk dronk gewoon een sportdrankje Gatorade voor de wedstrijd", zegt zijn coach Robert Krawczyk aan VTM NIEUWS, "en die had een blauw kleurtje."

Na de blauwe tong kwam Van Tichelt ook in opspraak door zijn blauwe oog. Aanvankelijk zei de medaillewinnaar dat hij het blauwe oog had opgelopen door een gevecht op de mat. Maar een dag later kwam het BOIC met het juiste verhaal op de proppen. Van Tichelt was samen met zijn sparringpartner zijn bronzen medaille aan het vieren in Copacobana. Daar werd de telefoon van zijn sparringpartner gestolen. Bij het achtervolgen van de dief kreeg Van Tichelt een slag in het gezicht.

Groen zwembad
Een opvallend beeld tijdens de finale van het synchroonduiken: een van de Olympische zwembaden kleurde plots groen. Aan de start van de finale had het water nog een normale kleur, maar langzaam aan werd het groener en groener. De wedstrijd ging gewoon door, maar al snel volgden speculaties over de mogelijke oorzaak.

Die oorzaak bleek uiteindelijk simpeler dan verwacht. Door de hitte in de zaal en het gebrek aan wind was er een opmerkelijk groot aantal algen in het water. Een dag later kleurde trouwens ook het tweede Olympische zwembad groen.

Rode plekken
De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps kroonde zich tijdens deze Olympische Spelen tot grootste Olympiër ooit. De Amerikaan won vijf gouden en één zilveren medaille en heeft nu in totaal 28 medailles gewonnen. De zwemmer viel daarnaast ook op door de enorme rode bollen op zijn lichaam.

Die zijn het gevolg van ‘cupping’, een alternatieve Chinese geneeswijze.  Daarbij worden kleine bekers op de huid geplaatst en wordt de huid vacuüm gezogen, meestal met behulp van een vlam. Het zou goed zijn voor de bloedsomloop en spierpijn verzachten maar écht wetenschappelijk bewijs daarvoor is er (nog) niet.

Gouden Nafi en Greg
De eerste dag op de Olympische Spelen begon meteen met een teleurstelling: medaillekandidate Charline Van Snick vloog er al snel uit in het judo. Al snel maakte de Belgische teleurstelling plaats voor pure euforie: Greg Van Avermaet finishte als eerste in de Olympische wegrit en schonk België al op dag één een gouden medaille.

Een week later evenaarde de 21-jarige Nafi Thiam de prestatie van Van Avermaet. Ze pakte goud op de zevenkamp, het koningsnummer van de atletiek. Met maar liefst vijf persoonlijke records kan niemand zeggen dat de gouden plak onverdiend is.

Zwarte sneeuw
Het was niet alleen rozengeur en maneschijn tijdens de afgelopen Olympische Spelen. Voor heel wat atleten waren de Spelen in Rio een pijnlijke ervaring. Onze eigen Evi Van Acker werd geveld door een maag-darminfectie en kon haar kansen niet optimaal benutten. Maar er waren atleten die nog meer pech hadden...

De Fransman Samir Ait Said kwam tijdens zijn oefening zwaar ten val en brak daarbij zijn onderbeen. De beelden zagen er verschrikkelijk pijnlijk uit, maar de turner kon toch op een staande ovatie rekenen toen hij op een draagberrie de zaal verliet. 

Ook de Armeense gewichtheffer Andranik Karapetyan moest het Olympisch toernooi met een horrorblessure verlaten. Als topfavoriet was hij op weg naar het goud, maar toen hij probeerde 195 kilo boven zijn hoofd te heffen, gaf zijn elleboog er de brui aan.