Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Doek valt over Olympische Spelen Rio

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft gisteravond de Olympische Spelen in Rio de Janeiro officieel voor gesloten verklaard. De Duitser had het na een kleurrijke sluitingsceremonie vol Braziliaanse cultuur over "wonderbaarlijke Spelen in de wonderbaarlijke stad". De ceremonie werd afgesloten met een spetterend vuurwerk.

"Deze Spelen laten een unieke erfenis voor de komende generaties na", klonk het in de toespraak van de IOC-preses. "De geschiedenis zal zich een veel beter Rio na de Spelen herinneren. Zestien dagen lang heeft een verenigd Brazilië de wereld vermaakt, in deze moeilijke tijden voor ons allen, met zijn onweerstaanbare levensvreugde", stelde de Duitser.

Bach was trots op de Carioca's, de inwoners van Rio. "Jullie mogen terecht fier zijn. Deze Olympische Spelen hebben aangetoond dat de diversiteit een verrijking voor de hele wereld is", stelde hij, waarna enkele minuten later de olympische vlag gedoofd werd door kunstmatige regen.

Even voordien droeg Eduardo Paes, de burgemeester van Rio, de olympische vlag officieel over aan Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio. In de Japanse hoofdstad worden in 2020 de volgende Zomerspelen gehouden.