Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Belgian Tornados op zucht van podium

De Belgian Tornados zijn er vannacht net niet in geslaagd een olympische medaille te veroveren op de Spelen in Rio de Janeiro. In de finale van de 4x400 meter finishten Julien Watrin en de broers Jonathan, Dylan en Kevin Borlée als vierde, op slechts drie honderdsten van brons.

Met 2:58.52 deden de Tornados 73 honderdsten af van het Belgische record dat ze vrijdag in de reeksen liepen. De Amerikanen Arman Hall, Tony McQuay, Gil Roberts en Lashawn Merritt wonnen goud in 2:57.30, voor Jamaica (2:58.16) en de Bahama's (2:58.49).

In een bloedstollende finale moest het viertal nipt de duimen leggen voor de grote sprintbommen op deze Spelen. Julien Watrin was de openingsloper voor de Belgen en met een net iets tragere start dan gisteren kon hij de stok pas als laatste wisselen met Jonathan Borlée. Die had heel wat goed te maken en deed dat ook.

Drie honderdsten
Na een verschroeiende 400 meter en met het nodige ellebogenwerk liep België plotseling op de vierde plek, achter de VS, Botswana en Jamaica. Jonathan gaf de stok door aan zijn jongere broer Dylan, die in zijn 400 meter goed stand hield en enkel de Bahama's terug moest voorlaten.

Voor slotloper Kevin zag het er dus niet opperbest uit, toen hij als vijfde aan zijn 400 meter moest beginnen, maar Kevin liep de 400 meter van zijn leven en perste in de laatste rechte lijn alles uit zijn lijf. In de binnenbaan snelde hij zo nog Botswana voorbij, maar de finish kwam net iets te snel om ook nog de Bahama's te pakken te krijgen. Resultaat: een vierde plaats op drie honderdsten van brons, maar opnieuw een Belgisch record. De Belgian Tornado's kunnen dus met een gerust hart terugkijken op een geslaagd tornooi.