Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Bolt zegt Spelen met 9de goud vaarwel

Usain Bolt heeft vannacht met Jamaica goud veroverd in de 4x100 meter aflossing in Rio. Bolt schrijft daarmee de 'triple-triple' op zijn naam, drie keer goud op de drie sprintnummers (100 meter, 200 meter en 4x100 meter nvdr.) op drie opeenvolgende Olympische Spelen. Hij is de eerste atleet die daar in slaagt.

De Jamaicaanse vedetten Asafa Powell, Yohan Blake, Nickel Ashmeade en Bolt zetten een tijd van 37.27 op de tabellen in de finale en zo haalden ze het vlot van Japan (37.60), dat verrassend de Verenigde Staten (37.62) voorbleef in de strijd om het zilver.

Voor de VS werd het een avond om snel te vergeten, want even later werden ze gediskwalificeerd, waardoor het brons in extremis nog naar de buren uit Canada ging. De bijna dertigjarige Bolt zette zo een nooit eerder geziene 'triple-triple' neer, drie keer goud op drie opeenvolgende Spelen.

Afgelopen week deed hij dat al in de 100 meter en de 200 meter. Op beide afstanden is 'Lightning Bolt' ook wereldrecordhouder. Voor de Jamaicaan was het de negende en tevens laatste gouden medaille op de Spelen.