Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Haalt 4x400-ploeg zevende medaille?

De Belgische aflossingsploeg met Julien Watrin, Jonathan, Dylan en Kevin Borlée  heeft zich vannacht met een Belgisch record geplaatst voor de finale van de 4x400 meter bij de mannen op de Olympische Spelen in Rio. De Belgen werden, na de de diskwalificatie van Groot-Brittanië, eerste in hun reeks en gaan zo met de derde tijd naar de finale.

In reeks twee eindigden de Belgian Tornados in 2:59.25 op de tweede plaats, na Groot-Brittannië (2:58.88). Met hun tijd waren de Belgen drie honderdsten van een seconde sneller dan het vorige Belgische record, dat ze vorige zomer op het WK atletiek in de Peking hadden neergezet. Even later werden de Britten gediskwalificeerd, omdat ze verkeerdelijk hadden gewisseld, waardoor België uiteindelijk nog reekswinnaar werd, voor de Bahama's en Cuba.

De top drie van elke reeks en de beste twee verliezende tijden plaatsten zich voor de finale, die vannacht om 3.35 uur (Belgische tijd) wordt gelopen. In de eerste reeks plaatsten Jamaica, de Verenigde Staten en Botswana (2:59.35) zich rechtstreeks. Polen en thuisland Brazilië werden opgevist met de beste twee verliezende tijden.

De Tornados mogen dus met vertrouwen naar de finale, want ze starten straks met de derde tijd achter hun naam en dus hebben ze zeker kansen om een zevende medaille voor België op deze Spelen te veroveren. De 4x400 meter aflossingsploeg heeft dit seizoen al een Europese titel op zak en met datzelfde winnende kwartet treden ze vannacht ook aan.