Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Van Riel knap zesde in triatlon

Marten Van Riel is als zesde geëindigd in de triatlon. Een knappe prestatie van onze 23-jarige landgenoot, die in Rio zijn debuut maakte op de Olympische Spelen. Jelle Geens werd 38e, de gouden medaille was net zoals vier jaar geleden in Londen voor de Brit Alistair Brownlee.

De 55 deelnemers kregen in Rio 1,5 kilometer zwemmen, 43 kilometer fietsen en tien kilometer lopen voorgeschoteld. Onze landgenoot Marten Van Riel begon goed aan het eerste onderdeel en kwam als elfde uit het water.

Tijdens het fietsen draaide Van Riel goed mee met de topfavorieten. Hij legde de 43 kilometer af in een kopgroep van tien en begon als vijfde aan het lopen. Het tempo van de Britse broers Alistair en Jonathan Brownlee lag te hoog voor onze landgenoot. Alistair liep halverwege de looptocht weg van zijn broer en pakt zo voor de tweede Spelen op rij de gouden medaille. Jonathan pakte het zilver.

Van Riel liep lange tijd op de vijfde plaats en even leek de vierde nog haalbaar, maar in de slotfase van de wedstrijd werd hij nog voorbij gelopen door Pereira en Murray. Onze landgenoot zakte naar de zesde plaats, maar dat is een veelbelovende prestatie voor over vier jaar in Tokio.

Onze andere landgenoot in de triatlon Jelle Geens had zijn start in het zwemmen gemist en begon pas als 49e aan het fietsen. Tijdens het lopen maakte hij nog enkele plaatsen goed en uiteindelijk kwam hij als 38e over de finish.