Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Hockey-analfabeet? Zo werkt het spelletje

Het hockey in België is de laatste jaren aan een opmars bezig en die zal na de olympische finale van de Red Lions alleen nog maar toenemen. Om die finale straks goed te kunnen volgen, leggen we u de belangrijkste regels van het hockey even uit.

11 tegen 11
Bij het hockey staan er net zoals bij het voetbal twee teams van elf spelers op het veld. Het grote verschil is dat er voortdurend mag gewisseld worden en niet maximaal drie keer zoals bij het voetbal. In totaal kunnen zestien spelers per team in actie komen. De wedstrijd duurt in totaal een uurtje, onderverdeeld in vier kwartieren.

Stick
Een van de belangrijkste attributen bij hockey is de stick. Spelers mogen de bal enkel met de stick raken en niet met bijvoorbeeld de ledematen. Nog belangrijk, is dat de bal enkel met de platte kant van de stick mag gespeeld worden en niet met de bolle kant.

Scoren
Een hockeywedstrijd winnen, doe je door meer doelpunten te maken dan jouw tegenstander. Een doelpunt is enkel geldig als het van binnen de cirkel komt. Wanneer je bijvoorbeeld van in de helft van het veld de bal in het doel brengt, is het ongeldig.

Strafcorner
Een van de manieren waarmee ploegen kunnen scoren is een strafcorner. Een beetje vergelijkbaar met een vrije trap net buiten de zestien meter in het voetbal. Een team krijgt een strafcorner toegewezen bij iedere fout binnen de cirkel. Zo’n fout kan een duwfout zijn, de stick waarmee gevaarlijk of te hoog wordt gezwaaid of wanneer een speler de bal tegen zijn voet krijgt.

Hoe gaat het in zijn werk? De gever staat op de achterlijn naast het doel en slaat de bal naar de rand van de cirkel. Daar staan enkele aanvallers op wacht. Een van heen stopt de bal voor de sleper, die de bal vervolgens meestal in een tijd naar doel slaat. Hierbij kunnen snelheden van 110 tot 130 kilometer per uur gehaald worden. Bij de verdedigende ploeg lopen twee van de vier verdedigers richting de sleper in de hoop de bal af te stoppen. In doel staan de twee andere verdedigers, samen met de doelman.

Shoot-out
Wanneer de wedstrijd eindigt op een gelijkspel, komen er geen verlengingen zoals in het voetbal. Bij hockey volgt dan meteen de shoot-out, een beetje vergelijkbaar met penalty’s. Een speler krijgt dan acht seconden de tijd om vanaf de 23 meterlijn te scoren. Wanneer er na de eerste tien pogingen geen winnaar is, volgt er een sudden death shout-out met dezelfde tien spelers (vijf per team). De ploeg die een voorsprong te pakken heeft bij een gelijk aantal genomen shoot-outs, heeft gewonnen.

Kaarten
Ook in het hockey kunnen spelers een gele of rode kaart krijgen of ook een groene. Bij die groene kaart krijgt een speler twee minuten straftijd, bij een gele vijf tot tien minuten, afhankelijk van de ernst van de overtreding. De rode kaart heeft net zoals in het voetbal de uitsluiting tot gevolg.