Dossier Olympische Spelen Rio 2016

"Ik heb mijn paard niet mishandeld"

Ruiter Nicola Philippaerts ontkent dat hij zijn paard Zilverstar T heeft mishandeld. “Eén journalist heeft de beslissing van de wedstrijdleiding verkeerd geïnterpreteerd”, zegt hij in een telefonische reactie aan VTM NIEUWS. Tijdens de kwalificatieronde jumping zondag op de Olympische Spelen in Rio weigerde het paard tweemaal om de voorlaatste hindernis te nemen waarop Philippaerts werd uitgesloten. Na de wedstrijd werd bij nazicht een schaafwonde ontdekt, waarna de wedstrijdleiding hem diskwalificeerde.

In de Vlaamse media verschenen berichten dat Nicola Philippaerts zijn paard zou hebben mishandeld, maar dat ontkent de ruiter met klem. “Ik heb mijn paard niet mishandeld. Bij de voorlaatste hindernis weigerde Zilverstar T om te springen. Om op mijn paard te blijven zitten, moest ik een houterige beweging maken.” Philippaerts denkt dat die beweging het paard heeft verwond. “Maar als ik gevallen was, was ik sowieso uitgeschakeld”, benadrukt Philippaerts.

“Nu mocht ik nog een tweede poging wagen”, vertelt hij. “En ook bij de tweede poging weigerde Zilverstar T te springen. Na de wedstrijd werd dan die schaafwonde ontdekt.” Alle paarden worden voor én na de wedstrijd streng gecontroleerd. “Voor de wedstrijd was er niets aan de hand, daarom denk ik dat de wonde is ontstaan toen ik mijn sporen gebruikte om op mijn paard te blijven zitten bij die voorlaatste hindernis.”

“Ik ben verontwaardigd”
Het reglement zegt dat een ruiter wordt uitgesloten als zijn paard bloedt of als er aanwijzingen zijn dat een ruiter zijn sporen of zijn zweep overdreven gebruikt heeft. “De wedstrijdleiding diskwalificeerde mij omdat mijn paard bloedde, niet omdat ik hem zou mishandelen. Ik ben verontwaardigd. Ik doe alles voor mijn paard en het verblijft hier in de best mogelijke omstandigheden. Het is de eerste keer dat zoiets voorvalt”, vertelt hij.

Nicola Philippaerts zal geen verdere stappen ondernemen. “Morgen ga ik hier in Rio supporteren voor het Belgische hockeyteam, daarna vlieg ik weer naar België om mij volledig op te laden voor de volgende wedstrijd.”