Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Belgische delegatieleider in tranen

Ook delegatieleider van Team Belgium Eddy De Smedt was enorm blij met de bronzen medaille van Jolien D'Hoore en de finaleplaats van de Red Lions in Rio. Na de overwinningen was De Smedt dan ook sprakeloos. "Ik weet niet wat ik erop moet zeggen. Het is moeilijk om te omschrijven wat er in me omgaat."

Met de zesde medaille evenaren we het medaillerecord van de Olympische Spelen van Atlanta in 1996. Toen behaalden we vier medailles in het judo en één in het zeilen en zwemmen. "Hier gaat het over meerdere sporten", vertelt De Smedt. "We halen medailles in het wielrennen op de weg en op de piste, maar ook in het zwemmen, hockey enzovoort"

Zo goed als goud
Oud-Olympisch kampioen puntenkoers Roger Ilegems had ook enkel lovende woorden voor Jolien D'Hoore. "Het is de eerste vrouw in België die dat haalt en dat mogen we echt niet vergeten", zegt hij duidelijk onder de indruk. "Het is fantastisch en zo goed als goud!"

Emotie
De Smedt was ook gisteren duidelijk geëmotioneerd door de medailles. Ook na het behalen van de gouden medaille van zevenkampster Nafi Thiam schoten woorden de delegatieleider tekort.