Na 8 jaar dan toch een gouden medaille

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Russische estafetteploeg van 2008 gediskwalificieerd, omdat een van de Russische atleten op doping was betrapt. Gevolg? Het Belgische team dat toen met het zilver naar huis ging, krijgt nu dan toch een gouden medialle.

Eind mei van dit jaar raakte al bekend dat een van de Russische atletes – die in 2008 goud wonnen op de 4x100 meter– betrapt werden op het gebruik van doping. Het Internationaal Olympisch Comité was tot die conclusie gekomen toen ze enkele stalen van atleten tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking opnieuw had onderzocht. 

Het Belgische viertal Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Hanna Mariën en Olivia Borlée eindigde in die finale als tweede, maar mogen dus acht jaar na datum hun zilveren olympische medaille inruilen voor een gouden. Het is nu wel nog aan de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) om de vrijgekomen eerste plaats en de bijbehorende gouden medaille aan de Belgische aflossingsploeg toe te kennen.

Memorial Van Damme
Het Belgische estafetteteam zal in september gehuldigd worden tijdens de Memorial Van Damme. "Hopelijk geraken die gouden medailles op tijd hier", zo verklaart Memorial-organisator Wilfried Meert.