Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Bronzen D'hoore: "Kan het niet vatten"

Jolien D'Hoore heeft ons land een vijfde medaille bezorgd op de Olympische Spelen. Gisteren behaalde ze in het omnium baanwielrennen een bronzen medaille in Rio. "Het is een droom. Ik kan het niet vatten dat dit realiteit is geworden", vertelt een zeer gelukkige D'Hoore aan VTM NIEUWS.

“Ik zat echt stikkapot en ik was gewoon aan het kijken naar het wiel voor mij en ik mocht dat gewoon niet kwijt geraken", aldus de 26-jarige D-Hoore. De wielrenster nadat ze het podium verliet, dat ze deelde met de Britse Laura Trott (goud) en de Amerikaanse Sarah Hammer (zilver).

Eén doel
D'Hoore heeft vier jaar lang ontzettend hard gewerkt voor deze medaille en leefde al op de vorige Spelen in Londen naar dit moment toe. "Ik ging naar Londen met één doel en dat was een medaille halen in Rio. Dus het is een werk geweest van vier jaar. En dat alles nu realiteit is geworden is gewoon heel erg mooi!", zegt Jolien D'Hoore.

In de afsluitende puntenkoers over 25 kilometer op de olympische wielerbaan in Rio moest de 26-jarige D'hoore vrede nemen met de achtste plaats, wat haar slechts 27 punten opleverde en wardoor ze afsloot met een totaal van 199 punten. In de eindstand moest ze daardoor de Amerikaanse Sarah Hammer (206 punten) voor zich dulden. Het goud ging naar de Britse titelverdedigster Laura Trott (230 punten).

Belgisch record
De nummer vijf van de vorige Spelen was het omnium in de Rio Olympic Velodrome maandag begonnen met een derde plaats in de scratch. Daarna volgde een derde plaats in de achtervolging (mét een nieuw Belgisch record), in het laatste onderdeel van de dag (de afvalling) deed de Oost-Vlaamse het nog beter. Ze werd daarin tweede en moest enkel de Britse olympische kampioene Laura Trott voor zich dulden.

D'hoore opende met een vierde plaats in de tijdrit en zo kon ze haar tweede plaats in de tussenstand knap behouden. In de vliegende start moest ze met de zevende plaats vrede nemen en zo zag ze de Amerikaanse Sarah Hammer langszij komen in de stand.

Nummer vijf
Voor België was het al de vijfde medaille op deze Spelen, na Greg Van Avermaet (goud/wegrit), Nafi Thiam (goud/zevenkamp), Dirk Van Tichelt (brons/judo -73kg) en Pieter Timmers (zilver/100m vrije slag).