Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Dit moet D'Hoore nog doen voor medaille

Na de eerste dag in het omnium is baanwielrenster Jolien D’Hoore goed op weg om de vijfde Belgische medaille op de Olympische Spelen in Rio te veroveren. Welke disciplines staan er D’Hoore nog te wachten?

Het omnium is een beetje de meerkamp van het baanwielrennen: in zes verschillende disciplines nemen deelnemers het tegen elkaar op om een zo hoog mogelijk puntentotaal te verzamelen. Gisteren was er eerst de scratch over 10km, waarbij de wielrensters samen starten en simpelweg zo snel mogelijk moeten finishen. Daarna was er de individuele achtervolging – daarin fietsen telkens twee deelnemers tegen elkaar zo snel mogelijk drie kilometer solo.

Als derde stond de afvallingsrace op het programma: iedereen start samen, maar om de twee ronden wordt de laatste van het pak geëlimineerd. Het doel is uiteraard om zo lang mogelijk stand te houden. En dat deed D’Hoore voortreffelijk, want enkel de Britse Laura Trott kon haar voorblijven. Daarmee rondde ze een geweldige eerste dag af. Ze verzamelde gisteren 110 punten, op een maximumtotaal van 120. 

Vandaag nog eens drie races
Vandaag volgen nog drie zware disciplines:

  • Tijdrit over 500 meter: een korte afstand, waarin het erop aankomt van de eerste seconde alles uit de benen te persen.
  • Vliegende ronde over 250 meter: een nog kortere afstand, waarbij de renster niet vanuit stilstand start maar enkele ronden krijgt om snelheid te maken voor ze aan de ronde begint. Een discipline voor de explosiefste wielrensters.
  • Puntenkoers: een chaotische en ingewikkelde wedstrijd van liefst 25 kilometer waarin nog heel wat punten te pakken zijn. Elke tien ronden is er een sprint waar 5,3,2 en 1 punt te winnen valt. Wie het peloton kan dubbelen krijgt daarvoor 20 punten.

Omdat renners met weinig punten nog heel wat kunnen goedmaken in de puntenkoers, blijft het omnium vaak tot het bittere eind een zwaar en tactisch steekspel. Jolien D’Hoore zal dus nog stevig moeten uitpakken om vast te houden aan haar podiumplaats. 

Bekijk ook: