Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Red Lions naar halve finales hockey in Rio

De Belgische hockeyploeg heeft zich op de Olympische Spelen geplaatst voor de halve finales na 3-1 winst tegen India. De Belgen kwamen in het eerste kwart op achterstand, maar konden in de tweede helft het evenwicht herstellen. Met twee goals van Dockier en een van Boon haalden de Belgen uiteindelijk de winst binnen. In de halve finale wacht Nederland of Australië, zij spelen vannacht nog tegen elkaar. 

India kwam met een gelukje op voorsprong op het einde van het eerste kwart. Een lage voorzet passeerde alle Belgen en belandde bij Akashdeep Singh, die doelman Vanasch van heel dichtbij verschalkte. Nadien werd er niet meer gescoord in een flauwe eerste helft.

België kwam na de pauze met nieuwe moed uit de kleedkamer. Thomas Briels liet in eerste instantie de gelijkmaker liggen, maar Sebastien Dockier bracht na een knappe solo de bordjes verdiend in evenwicht. De Belgen gingen nadrukkelijk op zoek een tweede doelpunt en werden in de slotminuut van het derde kwart beloond voor hun aanvalslust. Twee minuten na een gemiste penaltycorner van Tom Boon tikte Dockier de 2-1 tegen de netten. Boon knalde in het slotkwart de 3-1 eindstand vast.

De Belgen eindigden op de eerste plaats in poule A na zeges tegen Groot-Brittannië (4-1), Brazilië (12-0), Australië (1-0) en Spanje (3-1). Het team van coach Shane McLeod verloor wel de laatste groepswedstrijd van Nieuw-Zeeland met 3-1. In de halve finales neemt België het op tegen Australië (FIH-1) of Nederland (FIH-2). 

De Red Lions staan voor de derde opeenvolgende keer op de Spelen. Na een negende plaats in Peking volgde in 2012 een vijfde plaats in Londen.