Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Nafi Thiam behaalt goud in Rio

Nafissatou Thiam heeft met winst in de zevenkamp voor een vierde medaille voor België op de Spelen in Rio de Janeiro. Na wielrenner Greg Van Avermaet haalt Thiam de tweede gouden medaille binnen voor ons land."Ik kan het echt niet geloven", stamelde Thiam na de zevenkamp in het olympisch stadion.

"Hier had ik nooit van durven dromen. Na de finish drong het wel meteen tot me door. 'Ik ben olympisch kampioene', ging er door mijn hoofd. Vooraf had ik nooit gedacht dat ik hier goud zou pakken. Ik mag dus fier zijn op mezelf", vertelt de 21-jarige atlete. Ook Nafi's mama was heel erg blij dat ze na de overwinning haar olympische kampioen kon knuffelen.

"Pas na het hoogspringen ben ik eraan beginnen te denken en na het speerwerpen was alles mogelijk. Ik heb alles gegeven en concentreerde me alleen op de eerstvolgende proef. Op de afsluitende 800 meter mocht ik Jessica Ennis-Hill niet te veel voorsprong geven. Ik wist dat ik 2:16 of 2:15 in de benen had."

Haar parcours
De zevenkamp in Rio begon als een sprookje want Thiam liep op het openingsnummer, de 100 meter sprint, een persoonlijk record. Met 13.56 seconden belandde ze op de twaalfde plaats.

Het tweede onderdeel, het hoogspringen, is traditioneel Thiams sterkste nummer, en ze bewees opnieuw dat ze zich in een uitzonderlijke vorm bevindt. Al snel bleef ze nog enkel met de Britse Johnson-Thompson over. Beiden sprongen ze over 1.98 meter. Dat is de beste prestatie op dat nummer ooit in de zevenkamp en onmiddellijk een nieuw persoonlijk record voor de Waalse. Dankzij deze prestatie sprong ze van de twaalfde naar de tweede plaats.

De glansprestaties stapelden zich op want ook in het kogelstoten won ze met een worp van 14.91 meter. Zo claimde de 21-jarige ook de toppositie in het algemeen klassement. Na de 200 meter moest Thiam even haar koppositie afstaan, om deze opnieuw in te palmen bij het verspringen.  Na een foutsprong en een mindere tweede sprong, smeet Thiams zich bij haar derde worp 6.58 meter voorbij de afstootbalk, in het zand. Daarmee greep ze de overwinning in dat nummer en verbeterde ze opnieuw een persoonlijk record, het vierde al deze spelen.

Coach
Na haar overwinning vloog Nafi Thiam in de armen van haar coach Roger Lespagnard. Het spreekt voor zich dat hij door het dolle heen was. En dit is nog niet het einde volgens Lespagnard: "Ze heeft nog zo veel potentieel", is hij lyrisch.