Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Milanov ontgoochelt in het discuswerpen

Philip Milanov heeft ontgoocheld in de finale van het discuswerpen. Onze landgenoot slaagde er niet in zich te plaatsen bij de laatste acht om te strijden voor de medailles. Hij eindigde uiteindelijk als negende. Hij reageerde heel teleurgesteld. 

Voor deze Olympische Spelen was Milanov een van onze topfavorieten voor een medaille. Onze landgenoot werd vorig jaar vicewereldkampioen en dit jaar pakte hij ook zilver op het EK. Maar al in de kwalificaties liep het niet zo vlot voor Milanov. Hij eindigde maar nipt bij de beste twaalf, die naar de finale mochten.

In die finale begon Milanov met een voorzichtige worp van 62m22. Zijn tweede poging ging een pak verder, maar was ongeldig. Hij plaatste zijn linkervoet net buiten de werpcirkel. Veel druk dus op de schouders van Milanov bij zijn derde worp, maar ook die was ongeldig.

"Tegen mezelf gezegd dat ik niet mocht wenen"
Milanov bleef na zijn laatste worp een tijd lang voor zich uit staren op een bankje. Ook voor de camera reageert hij heel teleurgesteld. "Een negende plaats op mijn eerste Spelen is niet wat ik wou. Ik moet er wel vrede mee nemen, want ook de kwalificaties waren niet goed. Misschien dat dat wat meespeelde in mijn hoofd."

Goud voor Duitsland
Onze landgenoot valt zo net buiten de top acht. Die mocht nog eens drie keer gooien om te beslissen wie welke medaille pakt. Wereld- en Europees kampioen Piotr Malachowski leek op weg naar goud, maar de Duitser Christoph Harting gooide met zijn laatste poging nog verder dan de Pool (68m37). De Duitser volgt zijn broer Robert op als olympisch kampioen.