Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Wereldrecord Thiam 7-kamp hoogspringen

Nafi Thiam heeft het schitterend gedaan tijdens het hoogspringen op de olympische zevenkamp. Onze landgenote sprong in één poging over 1m98, dat is een wereldrecord in de zevenkamp. Haar concurrente Johnson-Thompson sprong ook over die hoogte en dus delen de twee het record. In de stand staat onze landgenote voorlopig tweede.

Thiam begon deze middag al uitstekend aan de zevenkamp. In de eerste discipline, de 100 meter horden, verbeterde ze haar persoonlijk record. Na twee valse starts, waaronder een van onze landgenote, spurtte ze naar een derde plek in 13”56. Dat is zeven honderdsten sneller dan haar vorige besttijd.

Met 1.041 punten en een twaalfde plaats op 31 deelnemers, begon Thiam aan het hoogspringen, een van haar beste disciplines. Onze landgenote begon uitstekend en sprong in één tijd over 1m83, 1m86, 1m89 en 1m92.

Wereldrecord
Toen de lat op 1m95 lag, waren Thiam en de Britse Johnson-Thompson nog de enige twee in competitie. Thiam had drie pogingen nodig op 1m95, maar sprong nadien in één tijd over 1m98. Nog nooit sprong iemand over die hoogte in de zevenkamp. De Britse sprong ook over die hoogte en dus delen de twee het wereldrecord hoogspringen in de zevenkamp.

Na twee onderdelen staat Nafi Thiam nu tweede in de algemene rangschikking. Ze heeft 2.252 punten, dat is een voorsprong van 102 punten op haar eigen Belgische record. Johnson-Thompson staat aan de leiding met 2.264, haar landgenote Jessica Ennis-Hill is derde met 2.242 punten.