Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Milanov plaatst zich nipt voor finale discus

Het was even bang afwachten, maar Philip Milanov heeft zich toch geplaatst voor de olympische finale in het discuswerpen. Met een worp van 62,68 meter werd hij twaalfde in de kwalificaties. Net genoeg, want de top twaalf gooit zaterdag de finale.

Milanov, vicewereld- en vice-Europees kampioen, wierp zijn discus bij de eerste poging 62m68 ver. Zijn tweede worp was iets minder ver (62m59) en zijn derde was ongeldig. De 25-jarige Bruggeling haalde zo niet de kwalificatielimiet van 65m50, maar eindigde nipt bij de beste twaalf die de finale mogen gooien.

“Het was echt stressen op het einde. Ik keek constant naar het papiertje met de rangschikking. Ik dacht even dat het verkeerd ging gaan, maar ik ben dan toch nog twaalfde”, reageert Milanov, die uitkijkt naar de finale. “Ik weet dat ik anders ben tijdens een finale, dus hopelijk is dat morgen ook zo. Ik hoop op de top acht of top vijf. Medailles zullen we daarna wel zien.”

De Poolse wereldkampioen Piotr Malachowski gooide tijdens de kwalificaties het verste (65m89). De uittredende olympische kampioen Robert Harting, kon zich verrassend niet plaatsen voor de finale. Hij geraakte niet verder dan twee nulworpen en 62m21.