Dossier Olympische Spelen Rio 2016

"Evi Van Acker ziek door vervuild water"

Zeilster Evi Van Acker heeft vermoedelijk een bacterie opgelopen door het vervuilde zeewater in Rio, die haar parten heeft gespeeld tijdens de races van de afgelopen dagen. Dat gebeurde wellicht bij een trainingsperiode in juli. Dat zegt haar coach Wil van Bladel aan VTM NIEUWS.

Na de tegenvallende prestaties van de afgelopen dagen, onderzocht Johan Mellemans, de arts van de Belgische olympische delegatie, Van Acker en stelde sporen van dysenterie vast. "Evi kan niet voluit gaan. Bij de race van gisteren, die in zware omstandigheden verliep, geraakte Evi maar tot een hartslag van 120-130 hartslagen per minuut, wat normaal 175 zou moeten zijn", aldus van Bladel. 

Elk jaar beter
Zeilster Evi Van Acker tuimelde gisteren van de vijfde naar de tiende plaats in de Laser Radial-competitie op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De kans is dan ook erg klein geworden dat de Belgische zeilster met een medaille naar huis gaat, hoewel haar kansen aanvankelijk hoog werden ingeschat. "We zien dat Evi elk jaar opnieuw sterker wordt en dan komt het driedubbel zo hard aan dat dit roet in het eten gooit. Brute pech," meldt haar coach nog.

"Het water wordt elke dag gemonitord en veilig verklaard, maar toch is het zo dat een deel van het water in Rio niet in orde is."

Evi Van Acker behaalde nog een bronzen medaille op de Omlypische Spelen van 2012 in London. In 2014 werd ze eveneens derde op de Wereldkampioenschappen in het Spaanse Santander. In 2006 en 2007 werd van Acker Europees kampioen.