Phelps pakt medaille nummer 20 en 21

De Amerikaanse zwemlegende Michael Phelps blijft de gouden medailles opstapelen op de Olympische Spelen. De Baltimore Bullet veroverde dinsdag op de Spelen in Rio zijn 20e en 21e gouden plak, hij won de 200m vlinder en daarna ook de 4x200m met zijn Amerikaanse ploegmaats. "Dat zijn een hele hoop medailles", lachte een uitgeputte maar dolgelukkige Phelps achteraf.

Phelps zit op deze Spelen aan drie keer goud. Met de Verenigde Staten won hij eerder deze week ook de 4x100 meter vrije slag en kort voor de finale van de 4x200 vrij, won hij die van de 200 meter vlinderslag. Naast 21 keer goud heeft de 31-jarige zwemlegende nog twee zilveren en twee bronzen olympische medailles op zijn palmares. Op wereldkampioenschappen verzamelde Phelps 26 keer goud, 6 keer zilver en 1 keer brons.

"Ik was onlangs met mijn coach (Bob Bowman) aan het praten en plots besefte ik: 'dat zijn echt wel een hele hoop medailles'. Dit is echt ongezien. Vandaag wilde ik vooral echt dat goud op de 200m vlinder. Mijn tijd interesseert me niet, ik ben gewoon blij dat ik gewonnen heb", aldus Phelps, die op de 200m vlinder op de Spelen van vier jaar geleden in Londen nog geklopt werd door Chad Le Clos.

Phelps gaf op zijn persconferentie wel toe dat hij erg diep was moeten gaan. "Ik ben zo moe", stelde de Amerikaan, die woensdag in Rio de reeksen van de 200m wissel zwemt.