Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Laatste plaats voor Belgische zwemmers na alle heisa

België is achtste en laatste geworden in de finale van de 4x200 meter vrije slag op de Spelen in Rio. Louis Croenen, Dieter Dekoninck, Glenn Surgeloose en Pieter Timmers tikten aan in 7:11.64. De Verenigde Staten wonnen in 7:00.66 en dat leverde Michael Phelps een 21ste gouden medaille op. Het zilver was voor Groot-Brittannië (7:03.13), het brons voor Japan (7:03.50).

In de reeksen zwommen de Belgen nog 7:08.72, niet ver boven het Belgische record (7:08.28), waarmee ze op de Spelen in Londen twaalfde werden. Een nieuw record zou hen in Rio de zesde plaats opgeleverd hebben. "De achtste plaats was niet wat we verwacht hadden", reageert Pieter Timmers. "We hadden wat pech dat we naast de Japanners lagen. Zij presteerden boven de verwachtingen met hun derde plaats, waardoor wij de hele tijd in hun golven lagen. Naast Nederland of Duitsland hadden we meer in de strijd kunnen zitten."

Heisa
De Belgische estafetteploeg ging eerst niet meedoen aan reeksen van de 4x200m vrije slag. "De individuele prestaties krijgen voorrang", luidde het bij de ploeg. Er ontstond heel wat ophef, maar gistermiddag besloten ze uiteindelijk om alsnog deel te nemen. "Sommige jongens hebben hierdoor geen goeie nachtrust gehad. Gisteren (eergisteren, red.) werd ineens beslist om niet te zwemmen, vanmorgen (gisteren, red.) kregen we dan het nieuws dat er wel gezwommen werd. Sommmige teamleden werden een beetje gek, logisch ook", aldus Timmers.

Zwemlegende Phelps
Phelps zit op deze Spelen aan drie keer goud. Met de Verenigde Staten won hij eerder deze week ook de 4x100 meter vrije slag en kort voor de finale van de 4x200 vrij, won hij die van de 200 meter vlinderslag. Naast 21 keer goud heeft de 31-jarige zwemlegende nog twee zilveren en twee bronzen olympische medailles op zijn palmares. Op wereldkampioenschappen verzamelde Phelps 26 keer goud, zes keer zilver en één keer brons.